Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om CFK

Centrum för konsumtionsvetenskap, CFK, bedriver tvärvetenskaplig forskning om konsumtion och konsumtionsmönster. Konsumtionsvetenskap definieras som "flerdisciplinär forskning som utgår från konsumenters situation och beteende".

Centrum för konsumtionsvetenskap, CFK bildades i april 2001 av Göteborgs universitet och Chalmers Tekniska Högskola och är placerat vid Gothenburg Research Institute, GRI vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet. Karin M. Ekström var initiativtagare till CFK och föreståndare fram till februari 2008.

Målsättning

CFK:s målsättning är att, genom tvärvetenskaplig forskning om konsumtion och konsumtionsmönster skapa ny kunskap som är relevant för forskare, myndigheter, organisationer, näringsliv och konsumenter. Detta görs genom att initiera och bedriva forskning, skapa möjligheter för forskningssamarbete nationellt såväl som internationellt samt att initiera dialog mellan forskare och myndigheter, organisationer och näringsliv.

Tvärvetenskaplig forskning

Grunden för verksamheten utgörs av cirka 30 forskare med bakgrund i olika vetenskapliga discipliner såsom design, etnologi, företagsekonomi, hushållsvetenskap, teknik och psykologi. Forskningen bedrivs inom tvärvetenskapliga forskningsgrupper, som också samarbetar med forskare vid andra universitet i Sverige och andra länder.

Aktiviteter och kommunikation

CFK arbetar aktivt med det omgivande samhället genom bland annat:

  • Forskningsrapporter tillgängliga för nedladdning via hemsidan.
  • Konsumtionsrapporten - översikt och analys av den privata konsumtionen.
  • Kommunikation med aktörer både inom och utom den akademiska världen.
  • Informationsspridning om CFK:s verksamhet via hemsidan, nyhetsbrev och föredrag.
  • Öppna seminarier med allmänintresse.
     

Finansiering

Forskningen finansieras av anslag från nationella, nordiska och europeiska anslagsgivare. Administrationen i form av föreståndare, informatör och programassistent fick under CFK:s uppbyggnadsfas medel från regeringens konsumentenhet. Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet och Handelshögskolan har också bidragit med strategiska medel för forskning, administration och kommunikation i syfte att stärka CFK:s ställning som nationellt centrum. 2008-2010 gav Västra Götalandsregionens miljönämnd och regionsutvecklingsnämnd stöd till bland annat forskningsinitiering och kommunikation.

CFK:s ledning

Magdalena Petersson McIntyre  och Ulrika Holmberg är föreståndare för CFK. Ulla Eriksson-Zetterquist vid Gothenburg Research Institute är prefekt.

Styrgrupp

Styrgruppen har en rådgivande funktion angående inriktningen av CFK:s verksamhet, samt ett särskilt ansvar för samverkan mellan CFK och fakulteterna. Den består av åtta medlemmar, två vardera från Handelshögskolan, humanistiska, samhällsvetenskapliga och utbildningsvetenskapliga fakulteterna. Ledamöterna utses för en treårsperiod.

Styrgruppen består av:

Handelshögskolan
Oskar Broberg, docent i ekonomisk historia, institutionen för ekonomi och samhälle
Erik Björling, doktorand, juridiska institutionen

Samhällsvetenskapliga fakulteten
Bengt Larsson, professor i sociologi, institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Cecilia J Bergstad, docent i psykologi, institutionen för psykologi

Humanistiska fakulteten
Karin Wagner, professor i konst och bildvetenskap, viceprefekt, institutionen för kulturvetenskaper
Christer Ahlberger, professor i historia, institutionen för historiska studier

Utbildningsvetenskapliga fakulteten
Christel Larsson, professor i kostvetenskap, institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Annica Strandh Johansson, universitetsadjunkt, studierektor, institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Samverkan

CFK har regelbundna möten med Konsumentverket och Konsument och medborgarservice för att hålla varandra uppdaterade om viktiga konsument- och konsumtionsfrågor.

Kontakt

För övergripande information om Centrum för konsumtionsvetenskap välkommen att kontakta:

Ulrika Holmberg, Föreståndare
Tel: 031-786 56 06
E-post: ulrika.holmberg@cfk.gu.se

Magdalena Petersson McIntyre
Tel: 031-786 56 68
E-post: magdalena.petersson-mcintyre@cfk.gu.se

 

Sidansvarig: Henric Karlsson |Sidan uppdaterades: 2019-02-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?