Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturmöten utan gränser - modeller för att skapa kvalitet i äldres vardag

Kulturmöten utan gränser är ett samarbete mellan Göteborgs stad, Göteborgs universitet, Centrum för kultur och hälsa och Västra Götalandsregionen. I kommunens vardagsverksamhet pågår spännande möten "utan gränser" mellan människor. Forskare vid Göteborgs universitet ingår i tre delprojekt knutna till dessa aktiviteter i kommunen med syfte att belysa äldres delaktighet i kulturlivet med fokus på mångfald och generationsmöten, nya arbetssätt, implementeringsprocesser och sambandet kultur och hälsa.

Syftet med "Kulturmöten utan gränser" är att främja äldres delaktighet i kulturlivet genom att stödja och stimulera till generationsöverskridande möten kring gemensamma kulturintressen. Projektet tar utgångspunkt i den befintliga infrastrukturen i kommunen som består av målgruppsfokuserade nätverk som arbetar för att få kulturaktiviteter att betraktas som en naturlig del av arbetet i kommunens olika verksamheter.
Inom projektet kommer man att arbeta med:

  1. Metodutveckling: ta fram modeller för att arbeta med generationsmöten kring gemensamma kulturintressen.
  2. Undersöka vad som styr implementering av nya arbetssätt kring kultur i verksamheter, samt hur man kan utveckla kontaktytor och spridningsvägar.
  3. Öka kunskapen om sambandet mellan kultur och hälsa, ta reda på vad det betyder för äldre att mötas kring gemensamma kulturintressen och förstå vilken främjande och förebyggande betydelse kulturen har för äldre.


Barbro Johansson från CFK och Ylva Mühlenbock från Kulturförvaltningen arbetar i delprojekt 3: "Att göra kultur och ålder i kommunala verksamheter.” Delprojektet syftar till att, med kommunens kultursamordnare och kulturombud som exempel, undersöka villkoren för kommunalt organiserade kulturverksamheter i Göteborg riktade till barn, unga och äldre och hur dessa verksamheter kan utvecklas för att främja möten över generationsgränser.

Ett ytterligare syfte är att problematisera synen på barn och äldre och barns och äldres ställning i samhället, liksom synen på kultur och kulturens ställning.

Medverkande forskare från CFK

Barbro Johansson

Finansiering

Kulturrådet

Projekttid

2014-2016

 Läs mer om projektet.

Publikationer

Johansson, Barbro & Sjölander, Annica (red.) 2016. Kulturmöten utan gränser: Modeller för att skapa kvalitet i äldres vardag. Göteborgs universitet: Centrum för kultur och hälsa.

Johansson, Barbro & Mühlenbock, Ylva, 2016. ”Talkin´´bout my generation” – att göra ålder och kultur i kommunal verksamhet. I: Johansson, Barbro & Sjölander, Annica (red.) Kulturmöten utan gränser: Modeller för att skapa kvalitet i äldres vardag. Göteborgs universitet: Centrum för kultur och hälsa.

 

Länkar

Kontakt

Barbro Johansson

Sidansvarig: Henric Karlsson |Sidan uppdaterades: 2017-04-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?