Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Praktiker kring konsumtion, inköp och skötsel av kläder i svenska hushåll

När, var och hur köper vi våra kläder? Lagar vi dem när de går sönder? Och hur mycket kläder har vi egentligen i våra garderober? På initiativ av Sörmlands museum förde cirka 100 frivilliga deltagare under förra året konsumtionsdagböcker över sina inköpsvanor. Ett unikt material som kan ge kunskap om vardagliga konsumtionspraktiker som det annars kan vara väldigt svårt att få inblick i.

Dagböckerna kommer från högstadie- och gymnasielever samt vuxna i olika åldrar som anmält sig frivilligt till Sörmlands museum. I dagböckerna har de fått anteckna sådant som beskriver dem som klädkonsumenter. Till exempel vad som görs med kläder som inte längre används, hur praktiker kring klädvård och lagning ser ut, hur innehållet i garderoben ser ut samt berättelser om senaste inköp.

Medverkande forskare

Magdalena Petersson McIntyre, docent i etnologi, CFK

Finansiering

Sörmlands museum

Projekttid

2015

Publikation

Magdalena Petersson McIntyre & Anna Hedtjärn Wester (2017). Konsumtionsdagboken - Att forska tillsammans. I: Eklund, Linda: Sörmlandsbygden, Södermanlands hembygdsförbund och Sörmlands museums årsbok.
 

 

Sidansvarig: Henric Karlsson |Sidan uppdaterades: 2017-06-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?