Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Följeforskning på Lilla Slottet

Forskningsprojektet följer inrättandet av barnbiblioteket Lilla Slottet på Malmö Stadsbibliotek och pågår från hösten 2014 till sommaren 2016. Syftet med barnbiblioteket är att i samverkan med målgruppen skapa ett kvalitativt, varierat och innovativt kultur- och medieutbud för alla Malmös 0-8 -åringar samt etablera Stadsbiblioteket som en attraktiv mötesplats för åldersgruppen och deras vuxna. Under läsåret 2014-2015 kommer konceptet att utvecklas i samarbete mellan barn, bibliotek och lokalsamhälle. Brukarinvolvering och delaktighet är en viktig del av projektet och är det som följeforskningen framför allt kommer att fokusera på. Följeforskningsprojektet är ett samarbete mellan forskare och bibliotekets projektgrupp samt barnavdelningens personal med syfte att både nå fördjupad kunskap och utvärdera delaktighetsarbetet.

Genom att följa, utvärdera och beforska inrättandet av det nya barnbiblioteket på Malmö stadsbibliotek är syftet att förankra verksamheten i aktuell forskning om barndom och delaktighet samt skapa en grund för en kontinuerlig utveckling av arbetet med brukarinvolvering på Malmö Stadsbibliotek och för biblioteks- och kultursverige i stort. Följeforskningens vidare syfte är att stärka forskningsanknytningen i bibliotekets verksamhet samt skapa en växelverkan mellan teori och praktik.

Följeforskning är en metod som bl.a. används och utvecklas på Centrum för konsumtionsvetenskap och som innebär att forskaren/forskarna studerar ett pågående projekt från olika infallsvinklar och både utvärderar projektet och analyserar det i relation till relevanta vetenskapliga teorier. Fortlöpande diskussion mellan de olika aktörerna är ett centralt inslag i följeforskning. Forskarna bidrar med ett utifrån-perspektiv och ett vetenskapligt perspektiv på verksamheten samtidigt som de, genom publiceringar, föreläsningar och konferenspresentationer, förankrar det lokala utvecklingsarbetet i en större kontext bestående av såväl forskare som praktiker.

Projektledare:
Karin Johansson, Malmö Stadsbibliotek

Medverkande forskare från CFK:
Barbro Johansson, docent

Övrig medverkande forskare:
Frances Hultgren, FD, Högskolan i Borås

Projektet finansieras av Region Skåne samt Malmö Stadsbibliotek. Ytterligare finansiering söks.

Länkar

Kontakt

Barbro Johansson

Sidansvarig: Henric Karlsson |Sidan uppdaterades: 2015-10-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?