Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Effektivare insamling av batterier med konsumenten i fokus

Projektet syftar till att stärka infrastrukturen för insamling av lösa och apparatburna småbatterier och därigenom effektivisera insamlingen. Ett mål är att öka förståelsen för hur människors motivation, rutiner, kunskapsbildning och tekniska system samverkar, och hur man skall påverka dessa olika delar för att skapa ett ur konsumentsynpunkt attraktivare och effektivare insamlingssystem för lösa och apparatbundna småbatterier.

Studien omfattar kartläggning av och fallbeskrivningar av hur olika kommuner hanterar insamlingen, etnografiska studier av praktiker för hantering och återvinning av småbatterier i olika typer av hushåll och en större nationell enkätundersökning av hushållens batterihantering.

I Fas 2 av projektet studeras interventioner som görs för att effektivisera batteriinsamlingen. Tre orter väljs ut för att följa befintliga satsningar i storstadsmiljö, mellanstor stad och mindre ort. Även här används dokumentstudier, intervjuer, observationer och enkäter på nationell och lokal nivå.

Medverkande forskare

Ulrika Holmberg, CFK
Maria José Zapata Campos, GRI
Helena Åberg, Institutionen för kost och idrottsvetenskap
Per EO Berg, Chalmers (projektledare).
Yuliya Kalmykova,Chalmers.

Finansiering

 Energimyndigheten

Projekttid

2013 - 2015, 2017-2019

Publikationer

Holmberg, Ulrika. Zapata Campos, María José. Åberg Helena (2016). Hide and seek – What enables and hinders households’ battery recycling? CFK-rapport 2016:4

Sidansvarig: Henric Karlsson |Sidan uppdaterades: 2017-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?