Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att omsätta konsumenters praktiker till innovationer inom avfall

Det finns mycket stora företag- och samhällsekonomiska vinster i innovationer kopplade till slutna kretslopp, och nya lösningar för insamling, återvinning och återbruk av värdefulla material är efterfrågade. Dessa innovationer måste dock utformas för att passa konsumenters vardagliga handlingar, eller praktiker.

Praktiker är ett centralt begrepp inom konsumtionsvetenskap för att beskriva hur människors vardagliga handlingar (rutiner) intimt hänger samman med tankesätt, kunskap, känslor, motivation, infrastruktur, varor och tjänster. Studier av praktiker är inte begränsade till psykologiska eller kulturellt orienterade konsumtionsteorier, utan fokuserar på att förklara synliga mönster av konsumtionsbeteende utifrån vardagslivets sociala processer. I projektet utvecklas ett verktyg för att stimulera innovationer inom avfallsområdet baserat på kunskap om konsumenters praktiker. Verktygets ramar utgörs av en litteratursyntes och fylls med resultat från metodutveckling, genomförandet av två case studies (preliminärt: konsumenters praktiker kring hantering av plast- och metallavfall) och perspektiv från verksamma inom avfallsområdet.

Verktyget utformas i samarbete mellan SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Göteborgs Universitet och aktörer i avfallsbranschen, och användningen av verktyget förväntas resultera i ökad resurseffektivitet i befintliga processer, nya produkter och tjänster, samt nya företag som tar fram dessa produkter och tjänster. Projektets kombination av teknisk expertis, stora kontaktyta mot branschföretag och akademisk spetskompetens förväntas ge stor nytta för svenskt näringsliv.

Kontakt
Robin Kalmendal
Ulrika Holmberg

Finansiering
Vinnova

Projekttid
5 september 2016-31 mars 2017

 

 

Sidansvarig: Henric Karlsson |Sidan uppdaterades: 2016-10-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?