• Kraftig ökning av e-handel hos äldre under coronakrisen

[2020-06-18] Under coronakrisen har äldre börjat e-handla i större utsträckning. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Den största förändringen har skett hos personer födda på 1930- och 40-talet. Där uppger nu 23 procent att de handlar mat via nätet minst en gång i månaden, vilket kan jämföras med en procent före covid-19-pandemin.

• Drömmen om den perfekta garderoben ger en ohållbar klädindustri

[2020-06-17] En stor del av de kläder vi köper använder vi inte. År efter år ligger de i garderoben, samtidigt som vi fyller på med nytt. Forskning vid Göteborgs universitet visar att det finns kulturella och sociala mekanismer bakom det här beteendet som gör det svårt att ställa om till en hållbar klädkonsumtion.

• Ny studie undersöker hur äldre påverkas av coronakrisen

[2020-05-22] Under coronakrisen har det skett en kraftig ökning av e-handeln. Även personer över 65 år handlar mer mat och andra varor via nätet i dag än före pandemin. Forskare vid Göteborgs universitet inleder nu en studie för att undersöka hur konsumtionsvanorna förändrats hos äldre under den här perioden.

• Så påverkar coronautbrottet detaljhandeln

[2020-03-24] Krisen inom detaljhandeln fördjupas nu dag för dag. Coronapandemin kan dock även få oväntade konsekvenser. Det menar konsumtionsforskare Gabriella Wulff vid Göteborgs universitet.

• Ny period för Centrum för Konsumtionsforskning

[2020-01-31] Centrum för konsumtionsforskning (CFK) har fått ytterligare 6 år vid Göteborgs universitet. Den nya verksamhetsperioden sträcker sig fram till december 2025. ¿ Jag ser verkligen fram emot att utveckla konsumtionsforskningen vidare i en tid där konsumtionens betydelser blir allt viktigare att förstå, såväl i vardagslivet som på ett globalt plan, säger Magdalena Petersson McIntyre, forskare.

• Tydliga konsumtionstecken på att lågkonjunktur är på väg

[2019-12-16] Idag släpper Centrum för Konsumtionsvetenskap, sin årliga konsumtionsrapport. Forskarna ser flera tecken i den svenska konsumtionen som tyder på att en lågkonjunktur är på gång. - Årets rapport heter "Orosmoln" och visar att sötebrödsdagarna är över och att svångremmen börjat dras åt i Sverige, säger John Magnus Roos, forskare vid Göteborgs universitet.

• Funktionsnedsatta upplever att bemötandet från personalen är det största hindret när de vill åka kollektivt

[2019-12-13] De kommer fram i tid och inte heller är det något större krångel att lösa biljett. Det uppger personer med omfattande funktionsnedsättning som fått svara på hur de tycker det är att resa med kollektivtrafiken. Istället är det bemötandet från personalen som är det stora problemet.

• Boksläpp, mingel och seminarium om konsumtion

[2019-12-09] Centrum för konsumtionsforskning anordnade den 22 november ett seminarium där Helene Brembecks konsumtionsforskning stod i centrum.

• Hur ska detaljhandeln komma ur loopen med ständiga reor och kampanjer?

[2019-11-29] Idag är det Black Friday och inom detaljhandeln ställer sig nog många just den frågan. Gabriella Wulff är forskare vid Gothenburg Research Institute och har precis startat ett nytt forskningsprojekt som handlar om hur detaljhandeln ska bryta mönstret med de ständiga kampanjerna och reorna. - Syftet med min forskning är att se hur detaljhandeln kan fortsätta att vara lönsam, förklarar hon.

• Ny forskning: Vi skäms för våra klädinköp

[2019-11-27] Nu visar en ny studie från Göteborgs universitet att vi istället för att fundera kring hur hållbar klädindustrin egentligen är, riktar kritiken mot oss själva. - Vi mår dåligt över att vi misslyckas med att göra hållbara val när vi köper kläder och skor. Istället för att vända kritiken mot industrin som producerar och tillhandahåller kläder på ett sätt som inte är hållbart, skambelägger vi oss själva, säger Magdalena Petersson McIntyre, forskare.