• Läs-projekt för barn ska följas av forskare på CFK

[2019-06-04] Nu ska projektet; Stärkta bibliotek-staden där vi läser, följeforskas. Centrum för konsumtionsvetenskap (CFK), Handelshögskolan i Göteborg, har fått 193 000 kr i forskningspengar.

• Forskningspodd: Konsumtion och lycka

[2019-04-08] I första avsnittet av Konsumtionsforskningspodden pratar vi om lycka och konsumtion utifrån en nysläppt FN-rapport som studerat invånvarnas välbefinnande i en lång rad olika länder. Enligt rapporten är Finland världens lyckligaste land. Varför då? Vilka faktorer bidrar till lycka? Och kan konsumtion öka lyckan?

• Bidra till mer hållbar modeindustri - släpp in en etnolog i din garderob

[2019-03-12] Hur kommer det sig att klädindustrins klimatavtryck ökar för varje år trots att de flesta konsumenter säger sig vilja agera mer hållbart? För att förstå det här och bidra till mer hållbar modekonsumtion vill projektet Hållbara garderober ta en titt i din garderob och nå en djupare förståelse av klädernas betydelser i våra liv.

• Ny rapport om konsumtionens digitalisering

[2019-02-11] Digital teknik håller radikalt på att förändra vår konsumtionskultur. Appar, QR-koder och ständigt mer avancerade mobiltelefoner, samt de digitala spår användningen av dem lämnar efter sig skapar nya konsumtionsmönster. De omformar även vilka vi är som konsumenter. I forskningsprojektet Digcon ¿ Digitaliseringen av konsumtionskulturen, har forskare undersökt den här utvecklingen. I den nya rapporten Hur konsumtionen digitaliseras har vi samlat populärvetenskapliga texter från projektet.

• Hur kan nya sätt att distribuera mat bidra till ökad hållbarhet?

[2019-01-30] I digitaliseringens spår har en mängd nya initiativ för matdistribution uppstått. Till exempel appar för matdelning, olika typer av hemlevererade matkassar, kollektiva inköpsformer och online-marknader för lokalt producerad mat. Många av de nya plattformarna fokuserar på hållbarhet. Men bidrar de till ökad hållbarhet i hushållen? I så fall hur då? Forskarna i det nya projektet Plateforms på Centrum för konsumtionsvetenskap söker svar på de frågorna.

• Hur uppnås cirkulär modeekonomi?

[2018-12-20] I Magdalena Petersson McIntyres nya projekt Hållbara garderober studeras konsumenters förutsättningar att ställa om till en cirkulär modeekonomi. Finansieras av Vinnova med 1,3 miljoner kronor.

• Konsumtionen ökar - mobil och teletjänster ökar snabbast

[2018-12-20] Konsumtionen i Sverige ökade inom alla områden utom alkohol och tobak under 2017. De senaste tio åren (2007-2017) har konsumtionen ökat med 22 procent. Konsumtionskategorin kommunikation där bland annat teleutrustning och abonnemang ingår ökade mest: 6,7 procent. Totalt ökade konsumtionen med 2,3 procent under 2017 jämfört med 2016. Det visar statistik ur Konsumtionsrapporten 2018.

• Svenska konsumenter underskattar sin konsumtion

[2018-12-19] Svenska konsumenter verkar bli sämre på att uppskatta storleken på sin konsumtion. Sedan 2015 har gapet mellan den upplevda och den faktiska konsumtionen ökat betydligt, visar statistik ur Konsumtionsrapporten 2018.

• Second hand-köp och reparationer minskade under 2017

[2018-12-18] Den nedåtgående trenden i reparationer och renovering av produkter fortsatte under 2017 efter en tillfällig uppgång under 2016. I genomsnitt lägger den svenska konsumenten knappt 60 kronor per år på renovering av hemelektronik och datorer, möbler, skor och hushållsapparater. Även antalet gånger genomsnittskonsumenten köpte second-hand minskade under 2017 jämfört med 2016. Det visar statistik sammanställd i Konsumtionsrapporten 2018 som släpps på torsdag den 20 december.

• Minskad nöjdhet med vårdcentraler efter LOV

[2018-12-14] Invånarnas nöjdhet med vårdcentraler i Västra Götalandsregionen har sjunkit sedan lagen om valfrihet (LOV) infördes 2009. Andelen vårdcentraler i privat regi har ökat efter att LOV infördes, men minskningen i nöjdhet kan inte förklaras av privatiseringsgrad. Studien visar att nöjdheten är som störst i kommuner där det råder balans i utbudet mellan privata och kommunala vårdcentraler. I kommuner som har antingen en dominans av privata, eller offentliga, är nöjdheten som lägst.