• Läs-projekt för barn ska följas av forskare på CFK

[2019-06-04] Nu ska projektet; Stärkta bibliotek-staden där vi läser, följeforskas. Centrum för konsumtionsvetenskap (CFK), Handelshögskolan i Göteborg, har fått 193 000 kr i forskningspengar.

• Forskningspodd: Konsumtion och lycka

[2019-04-08] I första avsnittet av Konsumtionsforskningspodden pratar vi om lycka och konsumtion utifrån en nysläppt FN-rapport som studerat invånvarnas välbefinnande i en lång rad olika länder. Enligt rapporten är Finland världens lyckligaste land. Varför då? Vilka faktorer bidrar till lycka? Och kan konsumtion öka lyckan?

• Bidra till mer hållbar modeindustri - släpp in en etnolog i din garderob

[2019-03-12] Hur kommer det sig att klädindustrins klimatavtryck ökar för varje år trots att de flesta konsumenter säger sig vilja agera mer hållbart? För att förstå det här och bidra till mer hållbar modekonsumtion vill projektet Hållbara garderober ta en titt i din garderob och nå en djupare förståelse av klädernas betydelser i våra liv.

• Ny rapport om konsumtionens digitalisering

[2019-02-11] Digital teknik håller radikalt på att förändra vår konsumtionskultur. Appar, QR-koder och ständigt mer avancerade mobiltelefoner, samt de digitala spår användningen av dem lämnar efter sig skapar nya konsumtionsmönster. De omformar även vilka vi är som konsumenter. I forskningsprojektet Digcon ¿ Digitaliseringen av konsumtionskulturen, har forskare undersökt den här utvecklingen. I den nya rapporten Hur konsumtionen digitaliseras har vi samlat populärvetenskapliga texter från projektet.

• Hur kan nya sätt att distribuera mat bidra till ökad hållbarhet?

[2019-01-30] I digitaliseringens spår har en mängd nya initiativ för matdistribution uppstått. Till exempel appar för matdelning, olika typer av hemlevererade matkassar, kollektiva inköpsformer och online-marknader för lokalt producerad mat. Många av de nya plattformarna fokuserar på hållbarhet. Men bidrar de till ökad hållbarhet i hushållen? I så fall hur då? Forskarna i det nya projektet Plateforms på Centrum för konsumtionsvetenskap söker svar på de frågorna.