Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mat

Foto: Patrick Kuhl, licens: (CC BY 2.0)

Forskning om mat har varit ett framträdande forskningstema ända sedan CFK startade. Forskningen har ofta bedrivits i samarbete med andra institutioner vid Göteborgs universitet, med forskare vid Chalmers och med nordiska och internationella samarbetspartners och har omfattat flera olika discipliner. Stora CFK-initierade projekt har berört uppfattningar om mat, hälsa, miljö och måltid bland barn, unga, äldre och barnfamiljer.

Frågor som ställts är bland annat:

  • Vad betyder maten och måltider när vi blir äldre?
  • Har det någon betydelse för barns förståelse av mat, hälsa och miljö om de själva involveras i forskning om sin egen matvardag?
  • Hur hanterar barnfamiljer vardagens matval utifrån skilda livssituationer?
  • Hur ser konsumenter på frågor om risk, oro och tillit i relation till mat och matlarm? Hur förhåller de sig till medierapportering, myndighetsråd och utbudet i butiken?
  • När, var, hur och varför använder nyblivna föräldrar färdigmat till sina bebisar? Hur hanterar de ofta motstridiga diskurser om färdigmat, hälsa och hållbarhet i relation till sina barn?


Teoretiskt har forskningen en bred kultur- och samhällsvetenskaplig bas, ofta med inspiration från aktör-nätverksteori. CFK-forskarna har också utvecklat en tillämpning av begreppet foodscapes som inspirerats av Gilles Deleuze och som använts i flera projekt och publikationer om barn och ungas matlandskap. En annan inspirationskälla är practice theory som tillämpas i studierna av risk och färdigmat.

Inom temat finns också ett stort intresse för metodutveckling och CFK-forskarna har utarbetat med metoder för att arbeta med äldre och främst barn som deltagare i forskningsprocessen, medforskare.

Pågående projekt

Food, convenience and sustainability (FOCAS)
Dieter till salu
Matvanor i nordiskt vardagsliv
Innovativa inköpsstrategier för hushållens matinköp

Genomförda projekt

Barn, mat och hälsa
Barn som medforskare av matlandskap (BAMM)
Barns livsstilar och fetmaepidemin
Consumer culture in an age of anxiety
Den goda måltiden
Den mångdimensionella matkonsumenten
Mat och kropp i vardagslivet
Maten och skolan; ett hållbart tänkande
Nordic young health
Nordiska barns matarenor
 

 

Sidansvarig: Henric Karlsson |Sidan uppdaterades: 2016-04-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?