Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kultur och kulturarv i hållbar stadsutveckling

Ett pilotprojekt med fokus på vilka roller kultur och kulturarv kan spela för utvecklingen av hållbara städer.

Det huvudsakliga syftet och den underliggande forskningsfrågan är att identifiera och konceptualisera olika hållbara mekanismer för bevarandet och utvecklandet av det urbana kulturarvet, samt att bättre förstå vilka roller den urbana kulturen spelar i stadsutveckling.

En första utmaning för detta projekt är att visa att stadens kultur och kulturarv spelar en viktig roll i att säkerställa social, miljömässig och ekonomisk hållbar utveckling. Detta baseras på de senaste årtiondenas kritiska omvärdering av kulturen och kulturarvets roll som skapare av mening och identitet, sammanhang och omtanke – grundstenar för social interaktion och stabilitet.

En andra utmaning är att integrera detta perspektiv i offentliga och privata beslutsprocesser som formar städers utveckling.

En tredje utmaning är att visa att detta inte kan göras utan att introducera nya mekanismer: institutioner, regler och rutiner för att organisera kultur och urbant kulturarv. 

Målen för projektet är att:

  • Utveckla forskningsansökningar: ett antal forskningsansökningar som täcker de teman som utforskas i projektet kommer att utvecklas.
  • Genomföra en mindre pilotstudie: ett antal potentiella områden i Göteborg har identifierats för att påbörja en mindre pilotstudie som en del av projektet. Den kommer att genomföras tillsammans med Göteborgs stadsmuseum.
  • Planera ett samarbete för utvecklingen av Göteborgs stad kulturprogram och i synnerhet utvecklingen av metoden kulturkonsekvensanalys (Culture consequence analysis) för utvärdering av kulturen och konstens roll i hållbar stadsutveckling (Göteborgs stads kulturporgram, version 2.0). Programmet täcker regionala, nationella, lokala och globala frågor gällande kulturens, kulturarvets och historiens roll för framtidens stad.

 

Projektledare
Helene Brembeck
Niklas Sörum

Finansiering
300 000 SEK, Mistra Urban Futures

Projekttid
1 september 2016 – 30 mars 2017

Publikationer

Niklas Sörum, Ylva Berglund & Helene Brembeck (2017). Platsar Kulturen i den nya staden? Fria kulturutövares perspektiv på kulturen och kulturarvets roll i den hållbara staden.  Ladda ner

Läs mer om projektet

Sidansvarig: Henric Karlsson |Sidan uppdaterades: 2017-08-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?